כשמגיע הקיץ בעיקר, רובינו מתחילים להזיע וההרגשה היא לא נעימה בכלל, לכן אנחנו רוצים לתת לכם טיפים על איך לטפל בתופעה הלא נעימה הזאת.
בנוסף לסיבות הברורות להזעה: כגון חום, פעילות גופנית, טמפרטורות חמות, חרדה או צריכת מזון חריף מאוד, הם הגורמים להזעת יתר שעלולה להוביל לפנייה לרופא .
משני למצב פיזיולוגי כלשהו. הסיבה השכיחה ביותר היא תחילת גיל המעבר, הקשור בדרך כלל לאי סדירות במחזור החודשי וגלי חום. לפעמים הזעה מוגזמת מופיעה לפני שמתחילות אי סדירות במחזור ולעיתים קרובות נמשכת לאחר שהמחזור נעלם לחלוטין.
עם צריכת תרופות מסוימות. זוהי הסיבה השנייה בשכיחותה להזעת יתר. תרופות שעלולות לגרום להזעת יתר, הן בעיקר תרופות נוגדות דיכאון, חומרים הורמונליים שונים המשמשים בנשים (ובגברים לטיפול בסרטן הערמונית), ושימוש בתרופות אנטי דלקתיות או אספירין. תיתכן גם הזעת יתר לאחר ויתור על אלכוהול או סמים אחרים.
משנית למחלות מסוימות:
אנדוקרינולוגי: היפרתירואידיזם, היפוגליקמיה, תסמונת קרצינואידית, אקרומגליה.
נוירולוגי: מחלת פרקינסון.
זיהומים: שחפת, מלריה וכו'.
סרטן: לימפומות או סוגי סרטן אחרים של הדם.
באופן כללי, ברוב המחלות הללו, הזעת יתר היא סימפטום נוסף מבין רבים אחרים שהם בדרך כלל חשובים יותר.
הזעה מסיבה ראשונית או לא ידועה (הזעת יתר חיונית). זה בדרך כלל מוגבל לכפות הידיים, כפות הרגליים ובתי השחי. סוג זה של הזעה מאופיין מכיוון שהוא לא מתרחש בדרך כלל בלילה בזמן שינה. לעתים קרובות ישנם אנשים נוספים במשפחה עם בעיה דומה.
מהו הטיפול בהזעת יתר?
לפעמים הזעת יתר גדולה, ואם מזוהה גורם משני, לטפל בהתאם. טיפול בהזעת יתר כולל:
שימוש בדאודורנטים. הם אינם מפחיתים את ההזעה אך מונעים ריח גוף רע.
שימוש באנטי-פרספירנטים. הם סותמים את תעלות הזיעה. באופן כללי, הקו הראשון משתמש בהרכבם בריכוזים גבוהים, מ-10 עד 15%, של הקסהידרט אלומיניום כלוריד המיושם בעיקר בבתי השחי. הם ניתנים בלילה במשך מספר ימים ברציפות (בין 7 ל-10) לשימוש לאחר מכן פעם בשבוע או אפילו כל מספר שבועות. הם עלולים לגרות את העור (שניתן לפתור על ידי שימוש בקרמים של קורטיקוסטרואידים באזור) ולפגוע בבגדים. הם אינם יעילים בדרך כלל בטיפול בהזעת יתר של כפות הידיים וכפות הרגליים.
תרופות אנטיכולינרגיות בצורת קרם או גלולות (גליקופירולאט ואחרים). הם מפחיתים את ייצור הזיעה על ידי בלוטות הזיעה, אך גם על ידי בלוטות גוף אחרות (דמעות, רוק) עבורן הם מייצרים תופעות לוואי שונות. מסיבה זו הם אינם נמצאים בשימוש נרחב.
יונטופורזה. הוא משמש להפחתת הזעה בכפות הידיים וכפות הרגליים. זה מורכב מהפעלת זרם חשמלי לאזורים אלה בגוף, דרך מים. זרם זה מאפשר לבלוטות הזיעה להיסגר. בתחילה ניתנים מספר מפגשים שבועיים, בין 2 ל-3, באורך של כ-15 דקות, עד לסך של כ-10 או 12 מפגשים. לאחר מכן, ניתנים מפגשי תחזוקה, מפגש אחד כל 1-3 שבועות. זה יכול לגרום לשלפוחיות ולסדקים של העור.
הזרקת בוטולינום טוקסין (בוטוקס). ניתן להשתמש בוטולינום טוקסין או בוטוקס כדי להפחית הזעה בבית השחי. הזרקתו לעצבים באזור מפחיתה הזעה למשך מספר חודשים. זה כואב. בעוד שחלק מהרופאים משתמשים בבוטוקס לטיפול בהזעת יתר בכפות הידיים וכפות הרגליים, נראה שהיעילות שלו נמוכה מרמה זו.
כריתת סימפטקטומיה אנדוסקופית של בית החזה. זה מורכב מהרס העצבים האחראים לשליטה בזיעה בזרועות. לשם כך, מוחדר אנדוסקופ ליד בית השחי, בין שתי צלעות, כדי להרוס את העצבים הללו. הוא משמש בעיקר לטיפול בזיעה בידיים ולאחרונה, הוא משמש גם לטיפול בהזעת יתר של הפנים, מכיוון שהוא פחות יעיל להזעה בבית השחי. ההליך פשוט אך עם סיבוכים חמורים פוטנציאליים, ולכן המלצתו מוגבלת למקרים חמורים.
מתי ללכת לרופא להזעת יתר?
הזעה אינה בדרך כלל סיבה להתייעצות רפואית בפני עצמה. לרוב מדובר בסימפטום של תמונה קלינית רחבה יותר המובילה להתייעצות רפואית.
עם זאת, כאשר ההזעה מוגזמת ובלתי מוסברת, ייתכן שכדאי לפנות לרופא להיסטוריה ובדיקה מפורטת, ולהעריך את הצורך בניתוח נוסף או בדיקות אחרות.